Főoldal Általános információk Utazás személyi igazolvánnyal

Utazás személyi igazolvánnyal

Utazás személyi igazolvánnyal

Mire ügyeljünk a kiutazás során, ha személyi igazolvány van nálunk?

Mindenképpen új típusú személyi igazolvánnyal utazzunk! A régi típusú, kiskönyv formátumút nem annyira szeretik, több helyen el sem fogadják. A légitársaságok sem kedvelik a régi típusú személyi igazolványt, több gépre például fel sem engedik az ilyen okmánnyal érkező utasokat. A kellemetlenségek elkerülése végett nagyon fontos, hogy vagy érvényes útlevéllel vagy érvényes új típusú személyi igazolvánnyal utazzunk! Az okmány ne legyen sérült és olvashatóak legyenek rajta az adatok!

 

A visszaúttól számítva 6 hónapnál ne legyen régebbi az okmány lejárati ideje!

 

A turizmus.com-on ezzel kapcsolatosan 2015. március 15-én megjelent egy cikk, érdemes ráfordítani az időt az elolvasására!

Utazás személyivel: hová és milyennel?

Érdemes időről-időre rákattintani a Külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapjára, mert olyan információk olvashatók itt, amelyek nemcsak a turistáknak, de az utaztatóknak is fontosak lehetnek.

 

Azt tudjuk, hogy az EGT (Európai Gazdasági Térség) tagállamaiba, illetve Svájcba a magyar állampolgárok valamennyi, érvényes személyazonosító igazolvány birtokában (ide értve a régi típusú, kiskönyv formátumú, valamint a kártya típusú ideiglenes személyazonosító igazolványt is) beutazhatnak. Ám azzal kevésbé vagyunk tisztában, hogy a régi típusú okmány kizárólagos magyar nyelvezete és esetleges olvashatatlansága (elmosódott kézírás, régi fénykép) miatt a beléptetés egyes országokban problémát jelenthet.

 

Ezért Írországba, Dániába, Lettországba, Lengyelországba és Spanyolországba kártya típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes magyar útlevéllel történő utazást javasolnak.

Az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz nem javasolják a régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány használatát. Tapasztalataik szerint egyes légitársaságok nem is engedik fel a fedélzetre az ilyen úti okmánnyal rendelkező utasokat.

A Norvégiába történő beutazáshoz az érvényes kártya típusú személyi igazolvány vagy útlevél használatát javasolják. Munkavállalási és tanulmányi célból érkezőknek elengedhetetlen az útlevél, ugyanis bankszámlát csak ennek birtokában lehet Norvégiában nyitni. Az ottani magyar külképviselet tapasztalatai alapján nem javasolják a régi típusú, illetve ideiglenes személyi igazolvánnyal történő utazást. A norvég hatóságok a nem digitalizált adattartalommal kiállított okmányokat az esetek többségében nem fogadják el.

Franciaországba történő beutazáshoz a francia hatóságok megkövetelik az útlevél még legalább 3 hónapos érvényességét, és ide is a kártya típusú személyi igazolvánnyal történő beutazás a célszerűbb.

 

Hollandiába a magyarok kizárólag érvényes útlevél vagy kártya típusú állandó személyi igazolvány birtokában utazhatnak be. A holland hatóságok a régi típusú személyi igazolványt és az ideiglenes, kártya formátumú személyi igazolványt nem fogadják el, függetlenül attól, hogy a beutazás turista vagy munkavállalási céllal történik.

Amennyiben az új, kártya típusú személyi igazolvány bármilyen mértékben sérült vagy személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált (lekopott hologram, karcolt MRZ–kód, törött, lyukas, stb.) vagy a szokásostól eltérő érvényességi idejű, akkor a holland hatóságok előállíthatják a magyar állampolgárokat, és kérhetik a külképviselet konzuli hivatalát az illető személyazonosságának tisztázása érdekében. Hasonló a helyzet a magánútlevéllel: ha bármilyen módon sérült vagy személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált, akkor a holland hatóságok előállíthatják a magyar állampolgárokat és kérhetik a külképviselet konzuli hivatalát az illető személyazonosságának tisztázására.

A Holland Királyság tengerentúli területeihez tartozó szigetekre (Aruba, B.E.S. szigetek, Curacau,  St. Maarten) magyar állampolgárok kizárólag a beutazástól számított még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak be.

A finn hatóságok a régi, kiskönyv formátumú személyi igazolványokat nem szívesen fogadják el, ezért az utazást ezzel az úti okmánnyal nem javasolják. Bankszámla nyitásához egyes finn bankok csak érvényes magyar útlevelet fogadnak el.

konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok.hu oldalon még több információhoz juthatunk a témával kapcsolatban.

 

Az itt szóba, de nem árt megemlíteni, hogy az EU-igazolványt érdemes kiváltani akkor is, ha valakinek biztosítása van, és főleg akkor, ha régi típusú személyi igazolvánnyal utazik, mert ez utóbbival önmagában nem tudnak mit kezdeni egyes országokban a kórházak, hiszen az kizárólag magyar nyelvű. Arról nem beszélve, hogy ha az útlevél elvész, az könnyebben pótolható, míg ha a személyi igazolványunkat lopják el tőlünk, akkor itthon az összes hivatalos iratot és a számlák adatait meg kell változtatni, ami időbe és pénzbe kerül.

 

Forrás: turizmus.com

A kép a turizmus.com oldaláról való!

 

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgaria


« Általános információk