Aleiturgétosz Szent János templom

A fel nem szentelt Szent János templom a félsziget keleti csücskénél helyezkedik el, a kikötő mellett. A templomot a 14. században építették, azonban soha nem használták templomként a helyiek, pedig a tervezésekor ez lett volna az egyik legdíszesebb templom a neszebári óvárosban.
Aleiturgétosz Szent János templom

A helyiek véleménye megoszlik, hogy az elődök miért nem használták a templomot. az egyik hagyomány szerint az építkezés során több kőműves életét vesztette egy baleset következtében, mivel a vérükkel beszennyezték a templomot, így az építkezést beszüntették és a továbbiakban nem használták az épületet.

A másik legenda kicsit romantikusabb. Ehhez tudni kell, hogy az ortodox egyházban a papok felszentelés előtt házasodhatnak. A Szent János templom vezetésére kijelölt kispap felszentelés és házasság előtt állt,azonban az esküvő előtt a lány elszökött egy gazdag kereskedőhöz. A kispap elkeseredésében a templom területén öngyilkos lett. Ettől a neszebáriak annyira megijedtek, hogy azonnal felfüggesztették a templom építését.

Mai állapotához képest a templom jobb állapotban volt, azonban az 1830-as orosz ostrom és 19. századi földrengések miatt a templom romos állapotba került, jelenleg több vasrúd fogja össze a falalkat, így valamit megőrzött az épület régi fényéből.

Ajánlatkérés »

« Érdekesség - Látnivalók - Utazási információk