Tradicionális bolgár ételek
Sopszka saláta: uborka, hagyma, paprika és paradicsom összedarablva - enyhén megsózzuk és a tetejére feta sajtot reszelünk
Uborka leves: 2 db kígyóuborka lereszelve, 1 db hagyma, 2 db joghurt, 1,2 dl víz, 2 db foghagy reszelve, 1 csomag kapor, 1 csomag kapor és kevés só és olivaloja. Hűtőben pihentetjük 3-4 órát és hidegen tálaljuk.
Bolgár lecsó: 8-10 db sütni való paprika (vastag húsú kápia a legjobb ), 5 db paradicsomlé, 2 db gerezd fokhagyma, 2 tojás, feta sajt.
A paprikát lángon megbarnítjuk, tálba rakjuk hagyjuk kihülni - amikor már hideg megpucoljuk (lehúzzuk a héját) és apró darabokra vágjuk. Egy edényben olajat hevítünk, beletesszük a paprikát és hagymát amit előre felkockáztunk. Amikor már üvegesre pirítottuk, belenyomjuk a fokhagymát majd felöntjük a paradicsomlével. 20 perc forralás után belekeverjük a 2 db toját. Friss feta sajttal és ropogós kenyérrel tálaljuk
Muszaka: krumpli, padlizsán, paradicsom, darálthús, hagyma, fokhagyma, oregánó, bazsalikom, só bors
A krumplit előre megfőzzük a padlizsánt előre sütjük. A darálthúst a hagymával és a fokhagymával előre megpirítjuk, sózzuk - borsozzuk és hozzáa adjuk ízlés szerint az oregánót és a bazsalikomot. A végén készítünk besamel mártást.
Vajazott jénai tálba rétegesn lerakjuk krumpli-padlizsán-hús-krumpli-padlizsán - hús, mindegyik réteg közé teszünk beasmel mártást, majd a legtetejére is. A végén sajtot reszelünk rá és sütőben aranybarnára sütjük.
Kavarma: (cserépedényben) az egyik legnépszerőbb bolgár étel
Kavarma készítése:
http://www.youtube.com/watch?v=tPvwMnv7J5U
Sarmi: a töltött káposzta megfelelője, csak itt szőlőlevélbe teszik.
Jellegzetes étel a töltött paprika.