Tradicionális bolgár ételek

A bolgár konyha híres a nagyon sok zöldség köretéről, salátáiról és frissen sütött húsokról és halakról.
Tradicionális bolgár ételek

Sopszka saláta: uborka, hagyma, paprika és paradicsom összedarablva - enyhén megsózzuk és a tetejére feta sajtot reszelünk

 

Uborka leves: 2 db kígyóuborka lereszelve, 1 db hagyma, 2 db joghurt, 1,2 dl víz, 2 db foghagy reszelve, 1 csomag kapor, 1 csomag kapor és kevés só és olivaloja. Hűtőben pihentetjük 3-4 órát és hidegen tálaljuk.

 

Bolgár lecsó: 8-10 db sütni való paprika (vastag húsú kápia a legjobb ), 5 db paradicsomlé, 2 db gerezd fokhagyma, 2 tojás, feta sajt.

A paprikát lángon megbarnítjuk, tálba rakjuk hagyjuk kihülni - amikor már hideg megpucoljuk (lehúzzuk a héját) és apró darabokra vágjuk. Egy edényben olajat hevítünk, beletesszük a paprikát és hagymát amit előre felkockáztunk. Amikor már üvegesre pirítottuk, belenyomjuk a fokhagymát majd felöntjük a paradicsomlével. 20 perc forralás után belekeverjük a 2 db toját. Friss feta sajttal és ropogós kenyérrel tálaljuk

 

Muszaka: krumpli, padlizsán, paradicsom, darálthús, hagyma, fokhagyma, oregánó, bazsalikom, só bors

A krumplit előre megfőzzük a padlizsánt előre sütjük. A darálthúst a hagymával és a fokhagymával előre megpirítjuk, sózzuk - borsozzuk és hozzáa adjuk ízlés szerint az oregánót és a bazsalikomot. A végén készítünk besamel mártást.

Vajazott jénai tálba rétegesn lerakjuk krumpli-padlizsán-hús-krumpli-padlizsán - hús, mindegyik réteg közé teszünk beasmel mártást, majd a legtetejére is. A végén sajtot reszelünk rá és sütőben aranybarnára sütjük.

 

Kavarma: (cserépedényben) az egyik legnépszerőbb bolgár étel

Kavarma készítése:

http://www.youtube.com/watch?v=tPvwMnv7J5U

 

Sarmi: a töltött káposzta megfelelője, csak itt szőlőlevélbe teszik.

Jellegzetes étel a töltött paprika.

Ajánlatkérés »

« Érdekesség - Látnivalók - Utazási információk