Főoldal Érdekesség - Látnivalók - Utazási információk Szent Dimitriusz Baszarbovszki sziklatemplom

Szent Dimitriusz Baszarbovszki sziklatemplom

A sziklatemplom Ruse várostál 10 km-re található Baserbovo falu közelében a Rusenski Lom folyó völgyében. Ez az egyetlen aktív sziklakolostor a XXI. században Bulgáriában.
Szent Dimitriusz Baszarbovszki sziklatemplom

A kolostor a Második Bolgár Birodalom idején jött létre,  neve először egy török adónyilvántartásban szerepelt 1431-ben. A 19. században egy ideig lakatlan volt majd 1937-ben, Hrisant pap a Preobrazhenie kolostort költöztette ide.


A leghíresebb lakója a kolostornak: Szent Dimitriusz Beszarovszki volt, aki 1685-ben Beszarovo faluban született és egész életét a templomban élte le. Halála után a templomban helyezték el végső nyugalomra, de az Orosz és Török (1768-1774) háború ideje alatt Bukarestbe szállították. Mai végső nyughelye Szveti Konsztanti és Elenában van.


A szikla belsejében 2 db szoba és egy ebédlő van ahonnan 48 db lépcső vezet abba az oltárszobába/helységbe, ahol egykor a szerzetes élt és halt. 

Ma már ikonok díszítik ezt a termet, a fő ikonon (ikon= fára festett szentkép) ő látható.

Egy másik kőlépcsőn eljuthatunk abba a barlangrészbe ahová Hriszant temették el - Ő volt az aki újra életet vitt a sziklatemplomba.

 

Az egyik barlangrész helyett ad egy Csontmúzeumnak - amit a turisták megtekinthetnek.

 

Bulgária egyik legérdekesebb látnivalója, érdemes ide is ellátogatni nyaralásunk ideje alatt.

 

Képek: www.geolocation.ws

Ajánlatkérés »

« Érdekesség - Látnivalók - Utazási információk