Várna látnivalók

Várna Bulgária 3. legnagyobb városa, Plovdiv és Szófia után. A tengerparti várost Kr.e. a 6. században alapították meg görög és trák kereskedők és Odésszosznak nevezték el.
Várna látnivalók

A római megszállások alatt Moesia  tartomány legfontosabb kikötővárosa volt. A város virágzása egészen a 7. századig tartott, amikor az avar és szláv népek betörtek és elvesztette jelentőségét Odésszosz.

Mai nevét Várna a 11. században kapta és újra elkezdődött virágzása a bizánci korszakban. A mai időkben Várna fontos kereskedelmi és kikötői központ.

 

Város központjában található a fő sétáló utca a Knyaz Boris I., amin végig sétálva a Slivnitsa útra kerülünk. Innen már láthatjuk a tengerparti Primorszko Parkot.

 

Primorszko Park: a belváros közvetlen közelében a tengerpart mellett 8 km hosszú parkban a nagy melegben és kényelmesen sétálgathatunk. A 19. sz. végén Anton Novak kertépítő tervezte. A park a homokos tengerpart mellett van így tökéletes a strandoláshoz. Itt működik az Állatkert, Terrárim, Delfinárium és a Természettudományi Múzeum is.  

 

Metropolit Simeon téren/városrészben találjuk Szűz Mária Mennybemenetele Katedrálist. Erről a térről indulnak az autóbuszok a külvárosba és a Várnában lévő látnivalókhoz és nevezetességekhez is.

 

Szűz Mária Mennybemenetel Katedrális: orosz minták alapján épült, Várna egyik legimpozánsabb egyházi épülete. 1880-ban egy odeszai építész tervrajzi alapján kezdték el építeni az ország 2. legnagyobb ortodox katedrálisát és az 1940-es évekre fejezték be. A falakon különböző freskókat láthatunk mint pl: Jézus bevonulása Jeruzsálembe, Jézus megkeresztelése, Utolsó ítélet, Szentlélek eljövetele vagy Mária születése.


Örmény templom: az egykori örmény negyedben találjuk, a templom bejárata felett mai napig is láthatjuk az örmény feliratokat. 1843-ban épült majd az 1990-as években szépen felújították. Azok az örmény menekültek építették akik, Törökországból települtek Várnába az üldözések elől. A templom mellett egy emlékkő van, amivel megemlékeznek az 1915-ös törökországi mészárlásra.


Római fürdő: Septimius Severus császár idejéből (kb. 2. század) fennmaradt fürdő romjai között sétálva mai napig láthatjuk, hogy hol volt az öltöző vagy a fürdőterem. A gazdagon díszített fürdő a 4. századig üzemelt - mivel a romló gazdasági körülmények miatt a váro smár nem tudta üzemeltetni. Évek alatta városlakók széthordták a márványlapokat és az értékes szobrokat valamint festményeket. A romokat 1906-ban egy osztrák tudós fedezte fel.


Szent Anasztász templom: ami a 17. században épült, közvetlenül a Római fürdő mellett helyezkedik el.


Múzeumok:

- Régészeti Múzeum (cím: Варна, бул. Княгиня Мария-Луиза 41)

- Néprajzi Múzeum

- Bolgár Újjászületés Múzeuma

- Várnai Történeti Múzeum

- Orvostörténeti Múzeum

- Haditengerészeti Múzeum


Forrás: Farkas Zoltán: Bolgár tengerpart

Ajánlatkérés »

« Érdekesség - Látnivalók - Utazási információk